sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Lähi-idän makuja brunssille: shakshuka, labneh ja hummus

Yksi suosikkibrunssiruoistani on shakshuka. Mausteisessa tomaattikastikkeessa haudutetut kananmunat tuovat juuri sopivaa lämpöä talven viikonloppuaamuihin. Olen valmistanut shakshukaa erilaisina versioina, esimerkiksi Eevan tapaan kikherneillä ja Glorian ruoka ja viini -lehden tyyliin mausteisella makkaralla. Seuraavaksi aion kokeilla shakshukan tarjoamista hummuspedillä. Paras tähän mennessä testaamani resepti löytyy kuitenkin Tove Nilssonin munakirjasta (Ägg: recept och teknik). Toven shakshukan salaisuus on paprika kaikissa muodoissaan (jauheena, punaisena ja vihreänä sekä harissa-tahnassa) – ja sahrami. Monissa resepteissä shakshuka-pannu nostetaan munien lisäämisen jälkeen uuniin, mutta minusta ja Tovesta kannen alla hauduttamalla pääsee helpoimmin lopputulokseen, jossa valkuainen on hyytynyt mutta keltuainen vielä löysä.

Eilisellä brunssilla tarjosin shakshukan lisäksi hummusta (kikhernetahnaa) ja labnehia (tuorejuustomaiseksi valutettua turkkilaista jukurttia oliiviöljyn ja za'atar-mausteseoksen kera). Myös näiden reseptit alla. Pöydästä löytyi myös pitaleipiä tomaattikastikkeen, hummuksen ja labnehin – ja niiden valuvien keltuaisten – dippailuun.

Shakshuka eli munia mausteisessa tomaattikastikkeessa

Shakshuka
  • 1 tl juustokuminan siemeniä
  • 1 tl korianterin siemeniä
  • 1 mm kurkumaa
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 1/2 mm sahramia
  • 2 sipulia
  • 1/2 valkosipulinkynsi
  •  1 punainen paprika
  • 1 vihreä paprika
  • 1 tl harissa-tahnaa
  • 2 tlk tomaattimurskaa
  • 2 dl vettä
  • 1 ruukku korianteria
  • 1 ruukku minttua
  • 2 - 4 munaa
  • oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria

Hienonna juustokumina ja korianterin siemenet morttelissa. Hienonna sipulit ja paprikat.
Kuullota sipulia oliiviöljyssä vähintään 10 minuuttia, jotta sipuli alkaa karamellisoitua ja ruskistua.
Lisää paprika, mausteet ja harissa. Kuullota noin 5 minuutin ajan, jotta paprikat alkavat pehmetä.
Lisää tomaattimurska ja vesi. Mausta suolalla ja pippurilla.
Anna poreilla kannen alla noin 15 minuuttia. Tarkista maku.
Tee kastikkeeseen kolo ja riko munat koloihin. Hauduta kannen alla 8 - 10 minuuttia, kunnes munat ovat kypsiä.
Hienonna yrtit ja sekoita kastikkeeseen munia varoen.

Za'atar-mausteseos

Za'atar
  • 3 rkl seesaminsiemeniä
  • 3 rkl sumakia
  • 1 rkl kuivattua timjamia
  • 1 rkl kuivattua oreganoa
  • hyppysellinen merisuolaa

Paahda seesaminsiemenet kuivassa pannussa keskilämmöllä. Kun siemenet alkavat saada väriä, kaada ne pieneen kulhoon jäähtymään. Sekoita muut ainekset jäähtyneiden siementen kanssa. Säilytä tiiviissä lasipurkissa.

Labneh-jukurttijuusto

Labneh
  • 500 g turkkilaista jukurttia
  • ripaus suolaa
  • tilkka sitruunamehua
  • tarjoiluun hyvää oliiviöljyä ja za'atar-mausteseosta

Sekoita jukurtti, suola ja sitruunamehu.
Vuoraa siivilä muutamalla kerroksella harsoa ja aseta siivilä kulhon päälle. Lusikoi jukurtti siivilään ja käännä harson reunat jukurtin päälle. Nosta kulho ja siivilä jääkaappiin noin 12 tunniksi.
Lusikoi kiinteytynyt jukurtti pieneen kulhoon tai lautaselle. Lorauta päälle oliiviöljyä ja ripottele za'atar-maustetta.

Hummus eli kikhernetahna

Hummus
  • 3 dl itse keitettyjä kikherneitä (tai 1 tlk valmiiksi keitettyjä kikherneitä)
  • 1/2 dl kikherneiden keitinvettä (tai vettä, jos käytät tölkkiherneitä)
  • pienen sitruunan mehu
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl tahinia
  • 1 tl morttelissa jauhettua juustokuminaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • suolaa ja mustapippuria
  • tarjoiluun hyvää oliiviöljyä

Soseuta sauvasekoittimella kaikki ainekset sileäksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa (keitin)vettä.
Kumoa lautaselle tai kulhoon ja lorauta päälle hyvää oliiviöljyä.

Pitaleipää tomaattikastikkeen, labnehin ja hummuksen dippailuun
Jälkkäriksi sitrushedelmiä ja granaattiomenan siemeniä appelsiininkukkasiirapilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti